Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2010-05-12
Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal

 Som 19-åring kom Björn Söderberg från Växjö till Nepals huvudstad Katmandu:

- Ett land i totalt kaos. Där finns t.ex. ingen kollektivtrafik. Den som lyckas komma över en buss tar och kör den i en slinga som han tycker verkar bra och lever på det!

Nepal är samtidigt ett av världens vackraste och ett av världens fattigaste länder. De ekonomiska klyftorna är enorma. Sophantering är ett okänt begrepp och mängder av människor lever på att se vad de kan hitta bland soporna på huvudstadens gator.

Nepal räknas som ett av världens 25 minst utvecklade länder. Ca 40% av befolkningen är undernärd, något som till stor del beror på den dåliga tillgången till rent vatten. Nio av tio nepaleser sysslar med jordbruk. Analfabetismen är mycket hög, drygt 60 procent.

När Björn Söderberg kom dit för nio år sedan var det enda han visste att han skulle bo i en nepalesisk familj. Men han anade inte att familjen bestod av två föräldralösa bröder som vid 16 års ålder blivit utkastade från ett barnhem – och deras 10 kompisar! Som alla bodde på 25 kvadratmeter med bara tre metersmala sängar!

I samband med World Fair Trade Day och marknaden Handla Schysst besökte Björn Söderberg Borås i lördags och berättade om sina erfarenheter på Stadsbiblioteket.

Ett 40-tal åhörare fick lyssna till hans inspirerande historia.

Trots kulturskillnaderna blev Björn och de andra unga killarna kompisar när väl språksvårigheterna övervunnits och tillsammans fick de idén att hitta ett bättre sätt att försörja sig.

- Där fanns ju mängder av papper som bara slängdes så varför inte återvinna det och tillverka julkort som vi kan sälja till företag i Sverige, tänkte Björn, som satte sig och ringde runt och lyckades sälja 3 000 julkort innan någon av grabbarna hade en aning om hur man gör när man återvinner papper och ännu mindre hur man gör julkort! Dessutom hade man bara en och en halv månad på sig!

- Det blev till att jobba dag och natt, men vi klarade det nästan på utsatt tid, säger Björn. Företaget Watabaran var skapat av denne unge entreprenör som har som motto att ”den som aldrig misslyckats har aldrig försökt”!

Idag har Watabaran som betyder ”god miljö” 22 anställda och en omfattande produktion av olika kort, papperskassar och anteckningsböcker.

Ett annat problem i Nepal är att många välutbildade ungdomar som gått på universitet lämnar landet så snart de kan för att aldrig mer återvända. Denna ”brain drain” leder till att man förlorar många av sina begåvningar som skulle behövas för att sätta fart på landets utveckling.

Och entreprenör som han är så startade Björn då ett nytt företag, Websearch Professional som bygger applikationer åt företag i väst – till en bråkdel av kostnaden! Inte minst unga välutbildade nepalesiska tjejer har på det sättet fått nya möjligheter till jobb. Websearch har bl.a. gjort omfattande programmeringsjobb åt UR, Utbildningsradion i Sverige.

Idag leder Björn vid 28 års ålder en begynnande företagskoncern med verksamhet både i Nepal och Sverige. Företaget i Sverige är mer ett nätverk, Fair Enterprise Network.

Men Björn Söderberg är ingen vanlig företagsledare. För målsättningen är inte maximal lönsamhet.

- Det räcker att det går med vinst, menar Björn.

De sociala och ekologiska värderingarna är också starka i verksamheten. De anställda driver egna fackföreningar och förhandlar om löner som ligger någonstans mitt emellan Nepals minimilöner och levnadslöner.

Björn Söderberg utsågs till "Sveriges mest spännande entreprenör" 2004 och "Framtidens ledare 2007". 


Anders HjorthSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Migrationspolitik - Utmaningar för en rödgrön flyktingpolitik efter 2010 (2009-10-24) Ingemar Gustafsson

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket