Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2002-04-14
Tårar och vrede i Kabul

Vad krävs för att afghanska civila offer ska nämnas i amerikansk press? Amerikaner, tydligen. Fyra amerikaner som förlorade sina familjemedlemmar i 11 september-attackerna besöker Afghanistan den här veckan. En resa anordnad av människorättsorganisationen Global Exchange.

     Bombningarna har pågått i månader - och pågår fortfarande. Men först nu, med nyheterna om denna delegation, har amerikanska läsare och tv-tittare delgivits några personliga porträtt av de människor som dödats.

     Tack vare en handfull amerikaner, har en handfull afghanska offer namngetts. När Rita Lasar, 70-årig pensionerad affärskvinna från New York vars bror Abe dog i World Trade Center, mötte Amin Said i Kabul som förlorat sin bror och svärdotter, fick deras möte nyhetsvärde i New York Times:

     ”Said kramar hennes händer och för in henne i det soldränkta rummet: ”Han var din bror, men också min. Vi är alla bröder och systrar.”

     NY Times lyfter fram tårarna och omfamningarna, men utelämnar Lasars vrede. Hon påstås vara ”tveksam till fortsatta bombningar”. Men brittiska the Mirror har en annan beskrivning - rasande. Och citerar henne:

     ”De människor vi bombat har ingenting, bokstavligen inte nånting! Vi mötte Abdul i går, som förlorat fem i familjen, samt hela sin frukt- och grönsaksaffär. Och vi träffade en ung mamma, Kall Kafer, i dag som förlorat åtta nära släktingar. Hennes 14-åriga son har vänstra hjärnan skadad”, säger Lasar. ”Och vad gör USA åt det? Rent ut sagt - inte ett skit! Detta är en nationell skandal!”

     De som försvarar NY Times, kommer att hävda att The Mirror är en enkel tabloid, som inte ska jämföras med en ”ansedd” amerikansk tidning av ”rang”. Ändå är det the Mirror som lägger fakta på borden; att minst 60 större bostadshus förstörts i Kabul, att över 4.000 oskyldiga civila dödats.

     Siffror som dessa får inget utrymme i NY Times ”mänskliga” artikel. Istället vill tidningen framhålla att ”..även om några möten kunde verka arrangerade -- fanns det också genuina ögonblick”. (Utrikesminister Colin Powells besök vid samma tidpunkt beskrivs däremot inte som det minsta ”arrangerad”...)

     Rita Lasar (bilden) har sällskap av Derrill Bodley, 56-årig musikprofessor från Sacramento. Derrill förlorade sin dotter Deora i flygplanskraschen i Pennsylvania; Eva Rupp, styvsyster till Deora; och Kelly Campbell, 29, vars svåger Craig Amundson dödades vid attackerna mot Pentagon.

     Inga välkända namn. Vare sig i USA eller utomlands. Men i ett annat medieklimat skulle de vara minst lika kända som infödda ”talibanen” John Walker. Bomberna fortsätter falla över Afghanistan. De åstadkommer ingenting; inte gripandet av bin Ladin eller av några Al-Qaida-terrorister. Protesterna växer internationellt.

     Med större uppmärksamhet på modet och medkänslan hos människor som Rita Lasar och de afghaner hon och delegationen mött i Kabul, skulle oppositionen växa sig ännu större. Också hemma i USA.


Laura Flanders

kolumnist på workingForChange.com (U.S.)

Översättning gjord av Jan Viklund, Gandhi IdagSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket