Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-12-11
BOK: En svart bok om mänskliga rättigheter i Öst

Gruppen bakom ”Brännpunkt Öst - Mänsklig rättigheter i de forna Sovjetrepublikerna” har arbetat i flera år med att hjälpa olika organisation i området. ”Östgruppen för demokrati och mänskliga rättighet” har funnits sedan 2005 efter att tidigare verkat inom Svenska Freds. Medlemmar och läsare av PAX känner nog bäst till arbetet med den ryska MR-gruppen Vjasna och Rysslands Soldatmödrakommitté. Nu lanserar gruppen denna antologi för att lyfta fram fler organisationer i fler länder och den verklighet som de befinner sig i.

”Trakasserier. Fysisk och psykisk misshandel. Fängslanden. Försvinnanden. Våldtäkter.” Bokens svarta framsida illustrerar bokens innehåll, som i många stycken är mycket bister och skulle kunna passa in i raden av ”Svarta Böcker” som kommit det senaste decenniet. Texterna är skrivna av de lokala aktivisterna själva, här finns ingen som tolkar åt oss – och det behövs inte. Deras texter bjuder in till inlevelse om hur det är att leva med en ignorant och godtycklig statsmakt, om mördade journalister och om unga flickor som förs iväg till prostitution.

I vissa stycken är det ordentligt naket och rakt på, som tämligen detaljerade beskrivningar av polismisshandel och incest. Det känns i maggropen. Detta är också redaktörens avsikt. Det är inte avsett att vara en faktabok utan det skall kännas, inte kalla presenteras kalla siffror och tabeller. Vill du bara ha fakta är det här helt fel bok, även om den har förtjänstfulla (svarta) faktasidor insprängt bland texterna. Samtidigt, det måste man fundera på, hur kan man få någon förståelse alls utan att känna efter?

Boken tar oss igenom Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Tadzjikistan, Tjetjenien och Ryssland. En del aktivister arbetar på bred front med MR-frågor, andra mer specifikt som tryckfrihet, kvinnomisshandel, trafficking, narkotikamissbrukare, HBT-frågor och försvinnanden. Vissa arbetar praktiskt som att leta efter försvunna personer eller ge rehabilitering till trafficking-offer medan andra försöker påverka politiker och lagar.

Och det är detta, när man lägger samman det arbete som skribenterna gör, som det ljusnar igen. Man lämnar knappast boken med frid i sinnet, men man kan inte låta bli att beundra och förtrösta i det arbete som aktivisterna och deras kamrater genomför. Någonstans kämpar de också för egen sak, för sin egen frihet. Valentin Geffers kamp för mänskliga rättigheter i Ryssland ser han inte bara som en kamp för andras rättigheter då ”... dina rättigheter annars kommer att hotas, hur effektivt du än försvarar dem.”


Mattias Linder
mattias@rmproductions.ccSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket