Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-08-26
Svensk arresterad vid världens största producent av utarmat uran

Den 6 augusti 2007 arresterades en fredsgrupp vid Alliant Techsystems (ATK) högkvarter i Edina utanför Minneapolis, Minnesota i USA. En av de arresterade var svensken Martin Smedjeback, 34, från Stockholm. Fredsgruppen, bestående av åtta personer från tre olika länder (USA, Kanada och Sverige), alla medlemmar av den kristna fredsrörelsen, CPT, hade kommit på årsdagen av bombningen for Hiroshima för att verka för stoppandet av radioaktiva vapen.

Ett fyrtiotal människor samlades den 6 augusti 2007 strax före klockan sju på morgonen (lokal tid) vid ATK (Edina, Minnesota), världens största producent av utarmat uran. En gudstjänst hölls för dem som omkom i Hiroshima, på dagen 62 år sedan, när den första kärnvapenbomben släpptes. Även offren av radioaktiva vapen av idag, de som drabbas dagligen av utarmat uran, lyftes fram i minnesstunden. Deltagarnas ansikten var målade i vitt med svarta streck för att symbolisera själarna av de människor som dött av utarmat uran. Åtta personer från den större gruppen, var och en representerande en grupp av människor som har och fortsätter att drabbas av utarmat uran, gick framåt mot ATK:s kontor för att anhålla om ett möte med ATK:s direktör. Innan gruppen hade nått fram till byggnadens ingång stoppades gruppen av personal från ATK och den lokala polisen. Fredsgruppen nekades ett möte och ombads att lämna området. Istället gick de åtta ner på knä i bön och överlämnade vita rosor till ATK som en sorgesymbol för offren av utarmat uran. Inom cirka en halvtimme hade de åtta blivit arresterade.- Många i världen känner till de fruktansvärda effekterna av kärnvapen, men lever i fullständig okunskap om andra radioaktiva vapen som används idag. Mycket tyder på att utarmat uran dödar genom dess radioaktivitet, liksom kärnvapen, många år efter att vapnet har använts. Produktionen och användandet av vapen med utarmat uran är ett brott mot mänskligheten och måste stoppas snarast, säger Martin Smedjeback, 34, ickevåldstränare från Stockholm.Utarmat uran, som också går under namnet U-238, används i missiler och ammunition. Materialet är känt för dess förmåga att penetrera hårda material. Den amerikanska armén avslöjade 2003 att de hade använt mellan 320-390 ton utarmat uran i Kuwaitkriget. USA:s försvarsdepartement nekar till att utarmat uran skadar hälsan men flera studier visar på motsatsen. En studie publicerad 1998 i ansedda brittiska medicintidskriften ”The Lancet” visade att dödstalet av 1000 irakiska barn under fem års ålder ökade från 2,3 under 1989 till 16,6 under 1993.Den 23 juli var Martin Smedjeback en av deltagarna vid en fredsockupation av senator Richard Durbins kontor i centrala Chicago. Rättegången för denna handling kommer att hållas den 13 augusti. Det är ännu inte klart om åtalet för fredsmanifestationen den 6 augusti kommer att leda till rättegång.- Vi ockuperade senators Durbins kontor för att politiker måste ställas till svars för deras handlingar. Men inte endast politiker är ansvariga för det massmord som krig är. Aktieägare, anställda och beslutande i vapenföretag är också skyldiga till mord när deras produkter används i krig. Ingen bör tjäna pengar på andras lidande och död, säger Martin Smedjeback.Utarmat uran har använts i Irak, f.d. Jugoslavien och Afghanistan. Genom svensk truppnärvaro i de två sistnämnda områdena är det sannolikt att även svenska soldater har och kommer att drabbas av radioaktivet från utarmat uran.


Martin Smedjeback
martin.smedjeback@comhem.seSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket