Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2002-04-14
NCC och naturen

För att tillfredsställa våra behov skall marknadskrafterna styra produktionen. Konkurrens är inte bara det mest effektiva, utan dessutom det naturliga sättet att organisera produktionen. Genom att låta alla människors egoism fungera som drivkraft får vi en process som hämtar sin legitimitet från själva naturen: evolutionen. Så lyder den kapitalistiska doktrinen.

     Av resonemanget följer också att man skall låta marknadskrafterna verka fritt, all inblandning är ”onaturlig”.

     Skandalen kring NCC och de andra företagen i asfaltsbranschen handlar om att de inte ville konkurrera. I stället valde de att samarbeta och forma en kartell, eller snarare var det helt enkelt en kultur inom branschen. Att NCC själva gick ut med uppgifterna får ses i ljuset av att Konkurrensverket varit dem på spåren sedan april förra året. Kapitalismens naturlagar är tydligen satta ur spel. Här har vi en marknad som för sköta sig själv, med ”fri konkurrens” men vad vi får är samarbete.

     I verkligheten vet man ju att marknadskrafterna inte fungerar som det är tänkt på egen hand. Det vet kapitalisterna också. Det krävs en mängd lagar och regler för att konkurrens skall uppstå - försvinner de försvinner också konkurrensen. För att ett fenomen skall betecknas som naturligt och inte konstlat krävs det att det kan existera utan inblandning. Hade marknadskrafterna varit ett naturligt fenomen hade vi inte behövt ett Konkurrensverk som i grund och botten har en enda uppgift: att se till att företag inte samarbetar.

     Men i naturen finns det inget Konkurrensverk. Det finns ingen central instans som ser till att de vilda flockdjuren på savannen skall upphöra med illegal samverkan. Ingen tvingar heller lejon att sluta jaga tillsammans, lika lite som för våra vargar. Att en art har en chans att överleva beror inte på att de utvecklar intelligens och kommer överens om att konkurrera. För att vår intelligens skulle haft en chans att utvecklas hos en så fysiskt svag art som människan krävde tvärtom att vi samarbetade. I en ”allas kamp mot alla” skulle vår art vara utdöd för årmiljoner sedan.


Mattias Linder
mattias@rmproductions.ccSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket