Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-02-21
ETT ERBJUDANDE SOM EN HUMANIST INTE BORDE KUNNA SÄGA NEJ TILL

Det finns väldigt många människor som tror att de själva inte kan göra någonting för att människor ska kunna få det bättre. Ibland kanske man lägger en hundralapp i en insamlingsbössa - om inte annat så för att lindra sitt eget dåliga samvete - samtidigt som en smygande, obehaglig misstanke finns att pengarna kanske inte går till dem som de var menade för.

Om du är medlem i en organisation, församling - eller endast är en grupp människor som delar ett humanistiskt intresse - och vill göra en verklig skillnad för människor som lever i stor misär har vi ett förslag. Vad skulle ni tycka om att själva åka till ett läger där det bor internflyktingar i stor misär och personligen överräcka den hjälp som ni själva har framskaffat till internflyktingarna direkt? Alltså inte ge till en organisation som bestämmer hur hjälpen ska fördelas utan själva ha kontrollen?

Så här ser vårt förslag ut: Ni samlar in pengar till ert eget konto på det sätt som fungerar för er. Vissa annordnar loppmarknader, andra betalar in 100 kronor - eller mer eller mindre - var till gruppens konto under några månader, ytterligare andra ordnar middagar där de har aktioner etc för att få in pengar. Det finns många idéer och säkert har ni några själva. Då ni har samlat in tillräckligt mycket för det ni har föresatt er - ni kan prata med oss om ni vill ha en riktlinje för vilka behov som finns - kan gruppen utse en eller två representanter som åker till Serbien för att leverera er hjälp direkt till internflyktingar som är i behov av den. Ni kan givetvis vara fler som åker men då ökar ju er resekostnad.

Ni kan också samla in kläder i Sverige och köra ned till Serbien och överlämna direkt till internflyktingarna. Det finns ett mycket stort behov av just kläder och skor. Det kostar emellertid en del pengar, vi brukar räkna med ca 20 000 kronor om man själv har transportbilen. Men om någon av er skulle vilja försöka att samla in kläder och de pengar som eventuellt behövs för själva transporten så hjälper vi givetvis till med att få fram rätt papper till spedition etc.

För tillfället har vi kontakt med människor som lever på tre läger under obeskrivliga förhållanden. De är romer från Kosovo och lever som internflyktingar i Serbien. Det som de behöver allra mest just nu är ved, mat och kläder. Fast de har behov av precis allting annat också, ni förstår vad vi menar då ni väl har varit där. För att få en bild av vad ni kan förvänta er kan ni t.ex titta under länken http://www.swedishcommittee.se/sidromprojekt.html på vår hemsida.

Då ni väl kommit till Serbien hjälper vi till på plats. Hämtar er på flygplatsen eller hotellet - beroende på vad ni tycker blir bäst - följer med ut och handlar och hjälper er att få hjälpen dit den ska. Ni själva delar ut den på plats direkt till dem som ska ha den. Marija Simovic som arbetar på vårt regional kontor i Cacak - centrala Serbien - talar engelska och fungerar bra som tolk och guide.

Många tror att det krävs miljoner för att göra en skillnad. Det gör det inte. 10 000 kronor kan betyda att 200 personer slipper frysa under två månader eller att 200 barn får ordentliga skolkläder. Och 5 000 kan betyda mjöl och olja för 150 personer i en månad. Större summor betyder givetvis mer bestående hjälp såsom att asfaltera en bosättning, dra in vatten eller varför inte sanitet? Små summor gör en enorm skillnad för människor som lever i total misär. Och är man flera grupper som vill hjälpa i det lilla perspektivet, blir resultatet att fler kan få hjälp eller att hjälpen blir mer substantiell. Men även så om det endast är några få som nappar på vårt erbjudande så innebär det att åtminstone någon eller några kan få hjälp. Det betyder mycket.

Det finns många organisationer och individer som arbetar med asylsökande människor från Serbien som finns här i Sverige. Men det är ytterst få som arbetar med dem som inte har haft någon chans att lämna hemlandet för att söka asyl; De som saknar pengar och kontakter. Det vill vi försöka ändra på, då vi tycker att detta är gravt orättvist. Vi vet också att den kunskap man får genom dem man hjälper på plats i Serbien många gånger kan hjälpa dem som söker asyl i Sverige. Länderinformation är A och O i den nya processordningen och vem har bättre information om situationen för internflyktingar än internflyktingarna själva? Det handlar alltså om att göra någonting som är bra både för dem som finns där och dem som finns här.

Det är lätt att tro att internflyktingarna i Serbien får hjälp från stora etablerade organisationer. Den hjälpen är försvinnande liten, vilket man inser då man står på ett läger med 160 internflyktingar som snart åtta år efter flykten fortfarande bor i tält på ett sandfält där det inte finns rinnande vatten eller sanitet. Eller då man möter en man som på ålderns höst sitter på en säng med sin fru i ett dragigt vindsrum på 12 m2 bland de bylten de lyckades få med sig då de blev etniskt utrensade från sin gård där de bedrivit lantbruk hela sitt liv. Hjälpen i det lilla perspektivet behövs väldigt mycket, då det är uppenbart att de resurser som stora organisationer har rent faktiskt inte räcker till att hjälpa dessa människor då det finns så många andra i världen som är i stort behov av hjälp.

Man kan köra bil till Serbien. Med flera chaufförer räcker en övernattning var väg och man slipper tänka på transport då man väl är i Serbien. Men det är inte dyrt att flyga med JAT om man hellre vill det. Vi kan hjälpa till med att finna någorlunda bra och billiga hotell. Kostnaden för ett dubbelrum brukar vara 200-400 per natt och en mycket god middag kan man få för en 50 lapp, än billigare om man äter på de serbiska grillbarerna.

Det går att ta sig runt i Serbien med buss om man har flugit dit, men det tar tid och det är ganska krångligt. Att hyra en bil med chaufför - det går inte att hyra bil utan chaufför - brukar kosta omkring 500 kronor per dag men då är bensinen inräknad. En minibuss med chaufför kostar ungefär det dubbla men om man är fler som åker blir kostnaden lägre. Man hinner se och uppleva mycket under ett kort besök på fyra-fem dagar. Ändå mer förstås om man stannar längre.
Tycker du att det låter intressant? Kontakta oss!


Sprid gärna detta information vidare!
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket