Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2006-09-13
Sagan om Gurkkriget

Det var en gång två grannländer som hette Apelsinlandet och Bananlandet. Båda länderna leddes av kungar som var mycket förnuftiga. De båda kungarna var också goda vänner.

En dag fick Banankungen besök av en gurka från G.I.A (Gurkornas Internationella Administration), han upplyste Banankungen om att Apelsinlandet var betydligt större och om det skulle bli krig så skulle Bananlandet vara underlägset.

Banankungen blev fundersam, "skulle min vän verkligen kunna planera ett övertagande? Ja, han har ju alltid varit mycket intresserad av våra lönsamma plantager."

Han bestämde sig, efter ett långt samtal med gurkan, att köpa in en del gevär. Men bara för en säkerhets skull.

En tid senare besökte gurkan Apelsinkungen och han kunde informera - efter tystnadslöfte - att Banankungen håller på att rusta upp sin armé. "Jodå, han har till och med beställt vapen."

Gurkan tyckte att Apelsinkungen skulle tänka på sitt eget land. Trots allt var Bananlandet mycket mindre och dom var säkert missnöjda med sitt lilla land, när dessa rikedomar finns inom räckhåll. Apelsinlandet var stort och lockande att ta en bit av.

Apelsinkungen blev fundersam, "skulle min vän planera ett övertagande. Ja, han hade ju alltid varit mycket intresserad av våra lönsamma blomsterodlingar." Apelsinkungen bestämde sig efter ett långt samtal med gurkan, att köpa in några gevär och några handgranater.

Gurkan forsatte att pendla mellan de båda länderna och varje gång fick han sålt lite mera vapen. Efter varje besök var de båda vännera mer misstänksamma mot varandra.

Efter en tid och många gevär senare utbröt ett regelrätt krig mellan de båda länderna, efter att en gränsvakt i Apelsinriket blivit beskjuten. Enligt vittnen var det en banan som skjutit, även om den var ovanligt grön i färgen. Många apelsiner och bananer fick sätta livet till i kriget och båda länderna var tvugna att låna pengar. Många pengar fick dom låna från Internationella Gurkfonden. Kriget blev värre och värre. Till slut höjdes det röster på att någon måste ingripa.

Gurkkungen samlade till presskonferens och sa, " vi måste ta vårt ansvar och se till att få till stånd en vapenvila och fred i de båda länderna." Han offentliggjorde att Gurkarmén kommer att sättas in - i direktsänding på GNN-Broadcasting - redan nästkommande vecka. Och så blev det.

Gurkorna gick in med sitt flygvapen, flotta och armé och kunde på en mycket kort tid säkra en fred. Det verkade som om de krigande parter helt plötsligt var utan ammunition eller så kanske det var gurkornas fantastiska överlägsenhet. I vilket fall så kom det en efterlängtad fred till stånd. Både bananer och apelsiner kunde börja att leva ett normalt liv igen.

I samband med vapenvilan och freden sa Gurkkungen, "för att säkra fortsatt fred i området, kommer vi att under en övergångsperiod sätta in en provisorisk gurkregering i både Apelsinlandet och Bananlandet".

Tänk vad Gurkkungen är ädel ändå.

Slut.

Helga Halmstrådottir

Kontakt med författaren
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket