Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2005-02-13
Resebrev från Jerusalem

Lördag i Israel är ungefär som en söndag i Sverige, då alla är lediga. Skillnaden är väl att när mörkret faller på är sabbaten över - den börjar vid mörkrets inbrott på fredagen - och att gå till en pub är då en bra idé. Jag och en tjej och vapenvägrare som heter Osnat gick till ett tjeckiskt ställe, där jag över ett par öl fick lära mig mycket om kultur och konflikt. När vi i natten promenerat från Tel Aviv tillbaka till Jaffa, och klockan var mycket med tanke på en tidig morgon dagen efter, tog hungern över. Vi åkte iväg till ett gathörn där olika små bagerier bjöd ut varma mackor, inbakade bröd och annat gott. Det blev inte så många timmars sömn.

Trots de få timmarna i sängen var det inte så svårt att gå upp. Idag skulle vi åka till Jerusalem, tillsammans med en ung judisk kille med det fantastiska namnet Tzion (för övrigt så har de vackra namn här), jag har träffat en judisk tjej som heter "juvel", och en arabisk som heter "den leende". Liksom Osnat så är Tzion vapenvägrare, och han är en av medlemmarna på Reut Sadakas kvarterscenter.

Man har svårt att förstå hur litet landet är. Det är inte alls långt mellan Tel Aviv och Jerusalem - det tar bara en knapp timma med buss. Vi hade tänkt att vänta med Jerusalem, men när vi insåg hur nära det låg så bestämde vi oss direkt. Resan dit var också överraskande, det var gröna ängar, dalar och berg hela vägen till Jerusalem.

Det är en många skillnader mellan Tel Aviv och Jerusalem, en av de mest kännbara är den stora mängd soldater som finns överallt i Jerusalem. Det började redan i Tel Aviv, då även soldater färdas med de vanliga bussarna. Bara under en dag i Jerusalem har jag sett fler beväpnade människor än totalt i hela mitt liv.

Gamla stan i Jerusalem är dels vad man förväntat sig från TV, dels väldigt annorlunda. Gatorna med kommersen var inte så förvånande, men däremot hur lite man faktiskt vet om Jerusalems byggnader. Jag är ändå uppväxt i ett kristet land, och gick i söndagsskolan som liten. Så träder man in i en kyrka, som faktiskt är flera kyrkor i en, som byggt över de viktigaste platserna för Jesu lidande och död på korset. Här finns platsen där han misshandlades på väg till korset, här finns klippan där korset stod, en stor flat sten markerar var han smordes, och över klippan där han begravdes har uppförts en stor kupol. Det kändes märkligt att aldrig hört talas om denna fantastiska byggnad!

Starkaste minnet av den här dagen kommer nog att vara när jag besökte klagomuren tillsammans med Tzion. På väg fram till muren kom en rabbi fram till oss. Han var en person som på något sätt utstrålade värme och glädje på ett sätt jag inte kan beskriva. Han frågade Tzion om han inte skulle genomgå den traditionella snärningen av Guds ord på läderband runt huvudet och höger arm, för att visa sin vän (mig) en viktig judisk tradition. Tzion som inte är så värst religiös av sig gick med på det. Rabbin tyckte också att jag skulle be en bön vid muren, och talade om att det ändå är samma Gud som religionerna tillber.

Jag hade skrivit en lapp som jag skulle sticka in i muren, som traditionen bjuder. Men be var tämligen långt ifrån vad jag tänkt mig. Senast jag bad var som barn tillsammans med min mormor, de gånger som jag sov över hos henne. Det var omöjligt att närma sig muren utan att tänka på dess historia, och den innebörd den har för många människor. När jag kom fram till muren och stoppade in min lilla lapp, hörde jag att mannen bredvid mig grät när han mässade. Ateist är och förblir jag, men för första gången på 20 år bad jag en bön, och Gud var den jag talade till. Logik hör inte Jerusalem till...


Mattias Linder
mattias@rmproductions.ccSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket