Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2005-01-30
MORDET PÅ GANDHI - 1948, MORDET PÅ DEMOKRATIN - 2005?

DEN 30 JANUARI 1948 sjönk den 78-årige Mohandas K. Gandhi ihop träffad av tre kulor, i ett Indien som knappt fem månader tidigare vunnit sin självständighet.

DEN 30 JANUARI 2005 uppmanas människor med risk för eget liv gå till valurnorna och rösta, i ett krigshärjat och sönderslitet Irak under hårdför ockupation - och fjärran från någon som helst självständighet.

Själv betraktade Gandhi Indiens frigörelse från brittisk kolonialmakt som sitt livs största nederlag, på grund av hur landet slets itu i ett Indien och ett Pakistan. Han vägrade närvara vid nationaldagen och på hans ashram stod flaggstången tom. Hans vision om ett småskaligt jordbruks-Indien, fritt från västerländsk hierarki och marknadskrafter, kastades i papperskorgen av hans vän och trätobroder Jawaharlal Nehru, i samma ögonblick som denne blev premiärminister.

"Det är en ynklig demokrati som är beroende av militär hjälp för att existera", konstaterade Gandhi. "Militär styrka hindrar sinnets fria växt. Den kväver människans själ."

Någon efterföljare till Gandhi finner vi knappast i den anonyma skaran av strängt säkerhetsbevakade regeringskandidater i Irak - där man inte röstar på några partier eller enskilda personer, utan särskilda "listor" med anknytning till religiös, etnisk eller geografisk tillhörighet.

EKONOMISK BOJKOTT
Det är i motståndet till ockupationen, kriget och dagens kolonisation som vi kan hitta Gandhi. Hos människor som Kathy Kelly, grundare av Voices in the Wilderness, som genom sin närvaro och sitt arbete mot mördande sanktioner under 90-talet och mitt under bombningarnas inferno på 2000-talet byggt ovärderliga broar mellan det irakiska och amerikanska folket. Tre gånger nominerad till Nobels fredspris säger Kelly: "Vi måste börja leva mer enkelt. Vår slösaktiga livsstil är inte värt det pris som betalas av de människor vi besegrar."

Och Gandhi tillägger: "Det kan ta mycket lång tid innan ickevåldet gör sig gällande i världspolitiken. Regeringsmaskinerierna står i vägen, och döljer de ena folkets hjärtan från de andra."

Vi finner Gandhi bland alla de kvinnor i Irak, som i skuggan av striderna mellan ockupationsmakten och irakiska motståndsmakten startat en ekonomisk bojkott av utländska varor.

"Redan innan stridsvagnarna rullade in på Bagdads gator, hade medie-industrin förberett terrängen i Irak genom offensiv marknadsföring av billiga amerikanska produkter som nu underminerat vår ekonomi", förklarar dr. Balkiss i Womens Will i Bagdad. "Men vi kan vägra samarbeta och förlita oss på våra egna produkter; kött, frukt och grönsaker är några av dem." Och hon refererar till Gandhis mest framgångsrika vapen; Swadeshi, självförsörjning. När indierna började tillverka sina egna tyger sattes hela den brittiska textil-industrin i gungning. När Gandhi sedan mötte de fattiga industri-arbetarna i England var gemenskapen med Indiens förslavade folk ett faktum.

Om Gandhi inte ska dö som en fotnot i historieböckerna, om demokrati inte ska urvattnas till en taktisk fras att rättfärdiga den egna makthungern med... då är det till dessa människor som hoppet står. Och till oss själva.

Om detta motstånd må vi berätta. Och delta i.


Jan Viklund 

Jan Viklund driver www.gandhitoday.org
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket