Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2004-07-21
Natural Born Killers i Irak: "GENERATION DÖD"

ETT AV DE mest oroande minnen jag har från tiden som reporter under kriget i Irak, är av en ung, tonårig amerikansk soldat efter en eldstrid på gatorna i Najaf. Vid en skottlossning försökte en blå Fiat fly undan. Soldaten avlossade 15 salvor från sitt automatvapen, dödade föraren, som visade sig vara en obeväpnad universitetslärare. En timme senare hörde jag soldaten klaga över att geväret låst sig, hindrat honom från att skjuta fler skott. Under tiden samlades kamraterna runt omkring honom, gratulerade honom för att ha "spräckt körsbäret", dvs. dödat för första gången. Om han visste vem han dödat kvittade lika.

Jag har alltid haft svårt att förstå hur någon, i det fallet en amerikansk tonåring som växt upp i en förort - kan ha denna attityd till att utplåna liv. Jag mötte många av hans sort i Irak. Denna grupp unga, våldsamma amerikaner är ämnet för en av de bästa böcker om Irak-kriget, som nu kommer ut: "Generation Kill" av Evan Wright. En bok om de jämnåriga med massakern vid Columbine High School, som nu blitzar sin väg över Irak, i spetsen för USA:s senaste kampanj. De "representerar vad som i stort sett är Amerikas första generation av försumbara barn", säger Wright, som uppskattar att halva hans pluton kommer från hem med singel-föräldrar: "Många är mer hemmastadda i videospelen, dokusåpornas och internetporrens värld, än hos sina egna familjer."

Det är inte lätt att kategorisera boken. Det är ingen anti- krigspamflett, utan en sammanfattning av Wrights erfarenheter under sin militära tid i Irak. I likhet med generationen den beskriver, har boken ingen moralisk kompass. Det är helt enkelt en dyster samling återgivna samtal, gärningar och illgärningar - allt nedtecknat i en adrenalin-kick av intelligent prosa.

Titeln är talande.

Kärnan i Generation Kill ifrågasätter den mörka korsningen mellan krigföring och den här generationens besatthet av våld - hur den till stora delar virtuella tonårsvärlden transponerar sig ut på slagfältet. I inledningen noterar Wright en av soldaternas förtjusning: "Jag kunde bara tänka på en sak när vi körde rätt in i det där bakhållet... Grand Theft Auto: Vice City", refererande till ett populärt dataspel. "Jag kände som jag var mitt inne i det när flammorna steg ur fönstren, såg den söndersprängda bilen på gatan, killarna som kröp runt och sköt mot oss... It was fucking cool."

EN GENERATION UTAN OSKULD
Den här generationen kommer att spela en avgörande roll i USA:s "krig mot terrorism" med okänd utgång. Som Wright konstaterar är det fråga om soldater, så pass cyniska, att de inte behöver några skäl för att utföra sina grymma jobb. Detta är vad som skiljer dem från Vietnam-generationen, där kriget representerade förlusten av oskuld.

Irak-krigets generation har inte någon oskuld kvar att förlora. De tillhör en generation "för vilka den Stora Lögnen bara är lika central för regeringen som skatterna", enligt Wright. Och de ser inga som helst problem med att det bara skulle vara ett krig för oljan.

Under min bevakning av krigföringen i Afghanistan och Irak de senaste två åren har jag sett den här gruppen av socialt missanpassade, tungt beväpnade ungdomar bli USA:s främsta internationella belastning. Våldsamma amerikanska subkulturer har länge varit ett egendomligt fenomen utomlands, men har nu nått oanade höjder i kontakten med en urgammal civilisation man inte begriper sig på, och som ser med frågande ögon tillbaka. Resultatet är hemskt. Och slutligen ödesdigert för USA och dess allierade. Den irakiska opinionen mot ockupationen under de senaste månaderna är ett direkt resultat av kontakten mellan irakierna och dessa unga män och kvinnor.

De 374 soldaterna vid första marinkårsbataljonen som Wright tillhörde, karakteriserar den våldsamma subkulturen. "Vi hjärntvättades och hetsades till strid. Vi måste säga: "Döda!! Kill!!" 3.000 gånger per dag i träningslägret. Det är därför det blir så lätt, sen", förklarar en soldat för Wright.

Nathaniel Fick, en 25-årig löjtnant ger sin förklaring: "I andra världskriget, när marinkåren intog stränderna, var det en avsevärt stor procent av soldaterna som inte ville avlossa ett skott... Inte dom här grabbarna. Dom har inga som helst problem med att döda."

Ändå förekommer stunder av ångest. En sergeant som beordrat eldgivning mot ett civilt hem konfronterades med konsekvenserna: en dödligt sårad 12-åring och en panikslagen gråtande mor. "En pilot behöver aldrig gå ner och se dom han bombat. Artilleriet ser aldrig effekterna. Det gör ont inuti mig", erkände han.

Men Wright noterar också att det här inte var första gången: "Skillnaden var bara, att den här gången hade bataljonen blivit kvar tillräckligt länge på platsen för att offren skulle hinna ikapp dem."
"Generation Kill"
Evan Wright
Bantam Press (UK)
G.P. Putnams Son (USA)

Charles Clover

Artikeln publicerad i Financial Times, 26-27 juli 2004

Översättning gjord av Jan Viklund


Tidigare publicerad på GandhiToday
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket