Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2004-07-15
Resebrev från Israel/Palestina

Artikel 13. Envar har rätt att inom varje stats gränser fritt förflytta sig och välja sin vistelseort.
Från FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Uppdragna olivträd
Den 4 juli var jag i Sawahreh, ett litet kulligt samhälle i utkanten av södra Jerusalem. Jag och mina två kollegor från Jerusalem teamet i Följeslagarprogrammet hade blivit tillfrågade av Sawahrehs lokala kommitte om vi kunde komma till dem denna söndag. Några dagar tidagare hade många av deras olivträd blivit uppdragna av israeliska jordbruksmaskiner. Orsaken var att den israeliska regeringen har beslutat att en mur ska byggas inne på palestinskt område för att skydda den israeliska befolkningen.

Ickevåldsblockering av grävskopor
När vi kom till Sawahreh stod grävskoporna redo för att fortsätta gräva för att göra vägen redo för muren. När grävskoporna närmade sig så satte sig palestinierna på vägen och blockerade grävskopornas framfart. En mycket modig handling med tanke på att detta kan innebära både misshandel och arrestering för obestämd tid. Grävskoporna stannade och soldaterna kom efter ett tag ned för att prata med palestinierna. Soldaterna sa att de själva tyckte att det var fel med muren men att de bara följde order och att de kommer att bereda marken med grävskoporna med eller utan våld. Det enda som kunde hindra dem var om palestinierna kunde visa att en domstol hade sagt att det inte var lagligt (enligt israelisk lag) att sätta upp muren på deras mark. Soldaterna gav dem två timmar att få fram ett domstolsbeslut. Om de inte lyckades visa upp detta inom denna tid så skulle de köra igång med grävskoporna, men idag skulle de inte ta upp fler olivträd. Som väntat kom inget domstolsbeslut på denna tid så grävskoporna kom snart nedrullande för kullen. Palestinerierna valde att inte stå i vägen även om det måste gjort väldigt ont att bara stå bredvid och se sin mark bli uppsliten.

Återplantering av träd-protest
Den 10:e juli var jag tillbaks i Sawahreh. Den lokala kommitten hade samlat ihop pengar till ett tält som är ägnat till att vara centrum för det lokala motståndet mot muren. Dagens aktion bestod av återplantering av några av de olivträd som hade dragits upp. När vi som bäst håller på att plantera träd så skriker någon och pekar upp mot vägen uppe på berget. Där ser jag att två israeliska soldater står och slår en palestinier. Jag springer upp mot dem tillsammans med några palestinier. Den ena soldaten höjer sitt gevär mot oss och osäkrar det. Vi stannar snabbt upp och ser hur de tar in den fångade mannen i militärjeepen. Jag får reda på att mannen heter Adnand och är 22 år gammal. Han blev släppt från israeliskt fängelse för två veckor sedan där han hade suttit i några månader. Jag frågade varför de tog honom igen. Han kom inte när soldaterna sa att han skulle komma till dem. Dessutom befann han sig (liksom alla vi andra på trädplanteringsaktionen) på militärt område vilket är förbjudet område för palestinier. Allt område där muren ska gå har blivit förklarat militärt område av israeliska militären. Det kvittar om detta område tillhör palestinierna och att de har försörjt sig på denna mark i generationer.

När muren är klar enligt dagens planer kommer den att vara fem gånger längre än Berlin muren och på vissa ställen dubbelt så hög. Många delar av muren är byggda djupt inne på palestinskt område. För att se hur den är uppbyggd kolla in DN:s grafik genom att klicka dig fram till: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=215286 (klicka på de olika delarna i grafiken för att få mer info).

Hungerstrejk mot muren
Den säkerligen mest uppmärksammade protesten mot muren är en hungerstrejk som har pågått i ett tält i A-Ram som ligger i norra delarna av Jerusalem. Vi i Jerusalem teamet var där den 7 juli. Som en liten gest av solidaritet så hungerstrejkade jag och en av mina kollegor i 24 timmar. När vi kom dit var det ungefär 15 personer som redan hade hungerstrejkat i fyra dagar. Det var Knesset- (israeliska parlamentet) ledamot Azmi Bishara som tog intiativet till hungerstrejken och snabbt var det många som slöt upp.

Suheil Khader är vice borgmästare i A-Ram och han började sin hungerstrej dagen efter Bishara. När jag intervjuar honom verkar han vara full av energi trots att han bara druckit vatten de senaste dagarna.
- Jag är trött men när jag pratar om mitt folks lidande glömmer jag mitt eget. Lidandet för det palestinska folket är mycket större än lidandet från min tomma mage.

I tältet träffar jag på ännu en hungerstrejkande, Ahmad Ghneim, pappa till tre vuxna barn. Hans barn har redan svårt att komma för att träffa honom och med muren blir det nästan omöjligt. Han är rädd att han kommer att förlora kontakten med hans mamma fullständigt eftersom hon tillsammans med hans bröder kommer att bo på andra sidan av muren.
- Separationsmuren kommer inte bara att skilja på två länder. Den kommer att skilja på familjer i Palestina. Den kommer att förstöra det palestinska folkets sociala liv.

Israeler mot muren
Det är inte bara palestinier som är emot muren. Också många israeler är mur-motståndare. I ett gemensamt uttalande säger 13 israeliska fredsrörelser att muren egentligen inte är en säkerhetsåtgärd utan en politisk mur som förhindrar det palestinska folkets rättheter och tar land från dem (läs hela uttalandet på på engelska genom att klicka här: www.manniskohjalp.se/asp/faktabank/visa.asp?colArtNr=300. Beslutet från Internationella domstolen i Haag den 9 juli väckte mycket glädje i hungerstrejktältet.
- Det är ett fantastiskt beslut. Det säger mycket tydligt att muren är illegitim och att den ska nedmonteras, säger Jamal Juma på www.stopthewall.org.

Fotnoter i texten hänvisar till mina bilder som illustrerar detta rundbrev. Gå till: http://xpupload.hpphoto.com/servlet/com.hp.HPGuestLogin?username=smedjeback&password=31140537
(Kontakta mig om ni vill att jag ska skicka högupplösta bilder).

Jag blir mycket glad om ni vill sprida mina rundbrev till era vänner, bekanta och till media.

Med varma hälsningar, Martin Smedjeback, följeslagare i Israel och Palestina. smedjeback@webaid.se

VAD ÄR FÖLJESLAGARPROGRAMMET?
Genom att vara en internationell närvaro vill EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) bidra till att dämpa våldet och främja respekten för folkrätten. Närvaron är ett uttryck för praktisk solidaritet för utsatta grupper -såväl palestinier som israeler.
Följeslagare från hela världen reser till området med syfte att genom sin ickevåldsliga närvaro kunna vidga handlingsutrymmet och ge hopp och stöd åt människor att verka för fred och försoning. Under sin vistelse samlar följeslagarna information för att i sina hemländer sprida kunskap om vad som händer i området, öka engagemanget för fred och stärka folkrätten.
Initiativet till följeslagarprogrammet kommer ursprungligen som en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. I ett brev till Kyrkornas Världsråd bad de om en internationell närvaro i området.
Sedan augusti 2002 har ett tiotal kyrkor och organisationer i Sverige gått samman för att driva den svenska delen. Sveriges Kristna Råd står som huvudman. Sverige skickar följeslagare till området på tre månaders basis. I Jerusalem organiseras följeslagarna från olika länder av en lokal koordinator.

För mer information om följeslagarprogrammet, se www.fredskultur.nu/foljeslagare eller www.eappi.org
eller kontakta SEAPPI:s projektkoordinatör Emanuel Furbacken. emanuel.furbacken@skr.org. tel 08-453 68 26, projektsekreterare Kari Berg, kari.berg@skr.org, tel.08-453 683 7 eller projektinformatör Marja Casparsson marja.casparsson@skr.org, tel 08-453 68 39.


Martin Smedjeback
martin.smedjeback@comhem.seSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket