Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2003-07-05
Kollektivet Bellaciao i full solidaritet med José Bové

"Polisen kom in i hans hus genom att forcera en ruta, utan att ens ringa på dörren. Han var ensam. Han har naturligtvis inte gjort något motstånd och de släpade genast iväg honom till en helikopter och vidare till fängelset i Villeneuve-lès-Maguelone", berättar hans advokat.

"Det är en skandal, han blev behandlad som en storförbrytare när det enda han har gjort är att förstört tre korn ris. Den offentliga makten har agerat som galningar gripna av panik, de har inget att vara stolta över" fortsätter han.

Rättvisan i Europa går i två filer - José Bové kastas i fängelse, i Italien röstar man igenom en lag som ger premiärministern Silvio Berlusconi immunitet, i Frankrike släpps den 18e juni JC Trichet, ex-guvernören för la Banque de France, och två dagar senare blir han utnämnd till chef för Europeiska Centralbanken.

Kollektivet Bellaciao uppmanar alla att delta i manifestationer som stödjer José Bové, uttala sitt fullständiga stöd och kräva att hans släpps omedelbart.

Mot all import av genetiskt modifierade organismer! Det är de genmodifierade organismerna som ska fängslas, inte José Bové!

Fängslande av språkröret för Confédération paysanne

Sedan i morse är José Bové, språkrör för Confédération paysanne, fängslad. Trots att han meddelat att han var till rättvisans förfogande på sin gård i Larzac genomförde ordningsmakten en veritabel kommandoräd för att gripa honom tidigt på söndagsmorgonen. Har denne fackföreningsaktivist gjort sig skyldig till allvarliga brott?

Tillsammans med andra bönder och medborgare har han haft mage att driva fackföreningsaktioner för att upplysa den allmäna opinionen om riskerna med genmodifierade grödor i jordbruket och maten, en teknologi som mer än 70% av de franska och europeiska konsumenterna motsätter sig på grund av dess risker för miljö och hälsa.

Domen på 10 månader i fängelse mot José Bové har orsakat stora protester i Frankrike och i övriga världen, och hundratusentals människor har begärt om nåd hos presidenten, och dessutom har många människor visat sitt stöd offentligt - representanter för fakföreningar och politiska organisationer, artister, vetenskapsmän, intellektella, för att inte tala om de 850 borgmästare från lansbygden som närvarar med en delegation vid presidentpalatset i Paris torsdagen den 26e juni.


 


Läs mer på franska: http://bellaciao.org/article.php3?id_article=1847
Bellaciao på engelska: http://bellaciao.org/en/
Confederation Paysanne, mest på franska, ägen ngt på engelska: http://www.confederationpaysanne.fr/
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket